Wat heeft de gemeente ervoor gedaan?

In deze terugblik zijn dezelfde onderwerpen opgenomen als in de begroting. Naast de hier toegelichte thema’s is de gemeente ook verantwoordelijk voor taken zoals de begeleiding en toetsing van ruimtelijke plannen, het actualiseren van ruimtelijke kaders en het toezicht en de handhaving van relevante wet- en regelgeving.

Doelstelling 1: Een toekomstbestendige woningvoorraad

  • Actualisatie Huisvestingsverordening en urgentieverlening. De gemeente heeft de Huisvestingsverordening geactualiseerd om schaarse betaalbare woningen eerlijker te verdelen en meer sturingsmogelijkheden te krijgen voor woningzoekenden met lokale binding en vitale beroepen. Daarnaast heeft Gouda per 1 juli 2024 de urgentieverlening overgenomen van woningcorporaties, wat leidde tot een verdubbeling van het aantal aanvragen.

  • Vergroting van woonruimte voor kwetsbare groepen. Het Actieplan dakloosheid is uitgevoerd en nieuwe woon(zorg)concepten zijn gefaciliteerd, waaronder 13 kamers met gemeenschappelijke ruimtes voor jongeren in het gemeentelijke pand Gildenburg. Ook coördineerde Gouda opnieuw de uitvoering van het regionale Convenant uitstroom en zorg.

  • Extra woonwagenstandplaatsen en woonruimteverdeling. Gouda realiseert, mede naar aanleiding van het College voor de Rechten van de Mens, vijf verhuurstandplaatsen aan de Eerste Moordrechtse Tiendeweg. Deze worden in 2025 opgeleverd. Daarnaast voorziet het stedenbouwkundig plan voor Westergouwe IV in twee locaties met 17 standplaatsen. Besluitvorming daarvoor volgt in 2025.

  • Bescherming van huurders en goed verhuurderschap. De gemeente heeft het Meldpunt Klacht over Huren opgestart, zoals voorgeschreven door de Wet goed verhuurderschap. In 2024 zijn 35 huurders ondersteund bij klachten over particuliere verhuurders. Daarbij zijn geschillen zoveel mogelijk minnelijk opgelost.

  • Duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Bij nieuwbouw en transformaties stimuleerde de gemeente natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en passende mobiliteitsoplossingen. In samenwerking met initiatiefnemers werkt Gouda aan duurzame en toekomstbestendige woonplannen.

Doelstelling 2: Actieve sturing op het woningbouwprogramma

  • Minimale woningbouwnormen. Bij alle woningbouwinitiatieven (uitgezonderd Westergouwe) hanteerde de gemeente minimaal 33% sociale huur en 20% middeldure huur en betaalbare koop. Op basis van de doelgroepenverordening stelde de gemeente voorwaarden aan de instandhoudingstermijn, inkomensdoelgroep en woningoppervlakte. Met elke ontwikkelaar zijn hierover gesprekken gevoerd. Daarbij werd ook het Fonds Betaalbaar Wonen uit de Nota Kostenverhaal betrokken.

  • Regionale versnellingstafel woningbouw. In 2024 is de regionale versnellingstafel woningbouw Midden-Holland opgericht. Marktpartijen, corporaties en gemeenten kwamen twee keer samen om kansen te bespreken om woningbouw te versnellen en vertragingen te voorkomen. De inzet op betaalbaar wonen en de investeringscapaciteit van woningcorporaties staat onder druk door aanhoudende uitdagingen in de bouwsector.

  • Sneller bouwen met prefab-woningen. In januari 2024 zijn aan de Bockenbergstraat 16 fabrieksmatig geproduceerde woningen opgeleverd voor starters die duurzaam willen wonen. Ook in Gouda Oost zijn prefab-woningen geplaatst, waardoor woningen sneller beschikbaar komen dan bij traditionele nieuwbouw.

  • Herontwikkeling en alternatieve woonvormen. De gemeente sloot in 2024 een intentieovereenkomst met de eigenaar van het Goudse Poortgebouw voor herontwikkeling. Daarnaast is gestart met de verkenning van mogelijkheden voor alternatieve woonvormen en tijdelijke flexwoningen in Westergouwe.

Doelstelling 3: Uitvoering van het Verkeerscirculatieplan

  • Verbetering van verkeersverbindingen en mobiliteit. Bij herinrichtingsprojecten verbetert de gemeente de verbindingen voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer, in lijn met het Verkeerscirculatieplan. De eerste intelligente verkeerslichten (iVRI) zijn geplaatst op de Steve Bikoburg. Daarnaast is het ontwerp van de oversteeklocaties op de Goudse Houtsingel afgerond en wordt de uitvoering in 2025 verwacht.

  • Infrastructuur en herinrichting van belangrijke verkeersroutes. De gemeente trof voorbereidingen voor de herinrichting van de Koningin Wilhelminaweg, inclusief het Oranjeplein, een schoolzone en oversteeklocaties van de doorfietsroute Rotterdam-Gouda. De uitvoering start in 2025. Ook is gestart met de uitvoering van de herinrichting van de Componistenlaan. En er is gestart met de verkenning van de herinrichting van de Fluwelensingel, Blekerssingel en Nieuwe Veerstal.

  • Spoorzone en Westergouwe. Er is een Voorlopig Ontwerp voor de weginrichting in de Spoorzone. Dit wordt duurder dan begroot maar dat is op te vangen binnen de financiële afspraken. De uitvoering en voorbereiding van het ontwerp worden afgestemd op de bouwplannen. Daarnaast zijn de verkeersmaatregelen voor Westergouwe in hoofdlijnen uitgewerkt, maar definitieve besluiten laten op zich wachten door financiële knelpunten en de samenhang met de ontwikkeling van Cortelande.

  • Verkeersveiligheid, parkeerbeleid en mobiliteitsplannen. In 2024 zijn diverse educatie- en gedragsmaatregelen uitgevoerd, zoals School op Seef, Scholen zijn weer begonnen en Doortrappen. Daarnaast geldt sinds 1 maart 2024 een vergunningenplafond voor parkeervergunningen in de Binnenstad en op parkeerterreinen. De gemeente heeft het opstellen van wijkmobiliteitsplannen aanbesteed, waarbij de voorbereidingen voor Oost en Ouwe Gouwe zijn gestart.

  • Vergroten van participatie en samenwerking. De gemeenteraad heeft de startnotitie parkeerbeleid besproken en wensen en bedenkingen meegegeven. Bewoners konden via een participatieve waarde-evaluatie input leveren op de inrichting van het parkeerbeleid. Daarnaast is flankerend beleid vastgelegd in de parkeerverordening en het uitvoeringsbesluit parkeren. Ook is een lobbytraject gestart om treinstation Gouda-Zuidplas op de provinciale en landelijke agenda te krijgen. De raad wordt in 2025 geïnformeerd over de voortgang.

Doelstelling 4: Meer duurzame mobiliteit en bevoorrading

  • Uitbreiding laadinfrastructuur. In 2024 zijn nieuwe openbare oplaadpunten geplaatst. De ontwikkeling van een regionale visie op snelladen en logistiek laden liep vertraging op door personele knelpunten. In december tekenden de regiogemeenten een samenwerkingsovereenkomst met de provincie voor de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuidwest (2025-2026).

  • Pilot deelvervoer en uitbreiding deelauto’s. De inzet van deelvervoer kende een wisselend jaar. GoSharing stopte, maar in 2024 startte een pilot met deelbakfietsen van Baqme en plaatste Donkey Republic de eerste deelfietsen. Ook is de uitbreiding van deelauto’s van Greenwheels in gang gezet, zichtbaar vanaf begin 2025.

  • Zero-emissiezone stadslogistiek. Op 11 juni 2024 is het verkeersbesluit voor de zero-emissiezone genomen. De zone is ingegaan op 1 januari 2025.

  • Stimuleren distributiehubs. De gemeente heeft diverse acties ondernomen om een distributiehub te realiseren en het gebruik van bestaande hubs te stimuleren. De vraag vanuit ondernemers blijft echter beperkt en de bestaande hubs voorzien in de huidige behoefte. De gemeente blijft de vraag monitoren en zoekt naar kostenefficiënte manieren om bestaande en nieuwe initiatieven te ondersteunen. Als flankerende maatregel voor de ambulante handel herijken we momentel de marktvergunningstermijnen.

Doelstelling 5: Invoering van de Omgevingswet

  • Ervaring met thematische en gebiedsprogramma’s. De gemeente deed ervaring op met gebieds- en themaprogramma’s onder de Omgevingswet. In Goverwelle organiseerde zij werksessies voor de raad en participatiemomenten met bewoners. Een gebiedsgericht omgevingsprogramma blijkt een effectieve manier om fysieke en sociaal-maatschappelijke opgaven te verbinden en regelgeving beter af te stemmen. Goudasfalt is nu voorbij het experiment, met meer dan 15 vormen van gebruik en bouwstenen als 'meer geluid, meer naar het midden'.

  • Opbouw gebiedsdekkend omgevingsplan. De gemeente is gestart met de ontwikkeling van een gebiedsdekkend omgevingsplan nieuwe stijl. De raad heeft de uitgangspunten vastgesteld.

  • Evaluatie intake- en omgevingstafel. Eind 2024 evalueerde de gemeente de werking van de intake- en omgevingstafel. Daarnaast vond een werksessie met de raad plaats over de werkwijze rondom buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA).

  • Advies en vergunningverlening. In 2024 adviseerde de gemeente over circa 200 BOPA’s. De ODMH handelde namens de gemeente ongeveer 1.000 aanvragen voor een omgevingsvergunning af.