Wonen en leefomgeving

Ambitie

In Gouda kan iedereen prettig wonen en leven en dat moet zo blijven.

Een goede bereikbaarheid en woningaanbod voor elke doelgroep zijn daarvoor van belang. Er komen nieuwe woningen in Westergouwe, de Spoorzone en andere plekken in de stad. De norm is betaalbaar bouwen, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen, en aandacht voor duurzame mobiliteit.

De goede bereikbaarheid en centrale ligging zijn een onbetwistbare kracht van Gouda. Om Gouda in de toekomst duurzaam bereikbaar te houden en goed te ontsluiten, wordt het Verkeerscirculatieplan uitgevoerd. Met meer ruimte voor fietsers, wandelaars en het openbaar vervoer. De binnenstad wordt autoluw. Het omgevingsbeleid biedt duidelijke richting en regelgeving voor een gezonde en veilige fysieke leefomgeving.

Wat is bereikt?

1) Een toekomstbestendige woningvoorraad

De gemeente heeft de Huisvestingsverordening geactualiseerd. Hierdoor kan ze beter sturen op voorrang voor woningzoekenden met lokale binding en vitale beroepen. Sinds 1 juli 2024 voert de gemeente zelf de urgentieverlening uit. Dat heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal behandelde aanvragen. Daarnaast zijn 35 huurders ondersteund bij klachten over particuliere verhuurders.

2) Actieve sturing op het woningbouwprogramma

In 2024 zijn 368 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad in Gouda: 336 nieuwbouwwoningen en 32 overige toevoegingen. De woningvoorraad telt nu 35.205 woningen. De gemeente hanteert vaste normen voor sociale huur, gereguleerde middeldure huur en betaalbare koop.

3) Uitvoeren van het Verkeerscirculatieplan

De gemeente werkte aan het ontwerp van verkeersmaatregelen rond Westergouwe, de Spoorzone en de Koningin Wilhelminaweg. Er is gestart met de herinrichting van de Componistenlaan. De raad heeft de startnotitie parkeerbeleid besproken. Inwoners hebben via een participatieve waarde-evaluatie meegedacht over een evenwichtige inrichting van de openbare ruimte.

4) Meer duurzame mobiliteit en bevoorrading

In 2024 is een pilot gestart met deelbakfietsen en zijn de eerste deelfietsen geplaatst. Het verkeersbesluit voor de zero-emissiezone stadslogistiek is genomen, zodat deze op 1 januari 2025 in werking treedt.

5) Invoering van de Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Alle nieuwe aanvragen zijn conform de wet en gemaakte afspraken behandeld. Er zijn circa 40 conceptaanvragen ingediend, waarvan er 16 zijn afgerond. Daarnaast heeft de gemeente advies gegeven over circa 200 buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Ook zijn de eerste ervaringen opgedaan met de nieuwe instrumenten: het omgevingsplan en het omgevingsprogramma.